VÅRT ANSVARSTAGANDE

För oss på NC är det viktigt att alla delar inom företaget bygger på schysta villkor och rättvisa arbetsförhållande, både för leverantörer, vår egen personal och andra intressenter, ingen arbetare i leverantörskedjan ska arbeta under dåliga villkor.

Vi arbetar i tät anslutning till Kinnarps uppförandekod som baseras på FN:s Global Compact – tio principer för företagets agerande gällande mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption. Ett arbete som kräver att alla medarbetare tar sig an sitt åtagande att arbeta i enlighet med grundvärderingarna och den koncerngemensamma strategin för mänskliga rättigheter. Dessa principer är en del av vårt ledningssystem som revideras i samband med internrevisioner och leverantörsvärderingar för att garantera att uppförandekod följs. Utöver detta har vi även tagit fram en uppförandekod för våra leverantörer för att tydliggöra våra förväntningar på ansvar i leverantörskedjan.

Vi är sedan 2019 certifierade enligt den internationella standarden ISO 45001, som värnar om god arbetsmiljö och hälsa. Genom ett strukturerat arbetsmiljöarbete kan vi ta oss an lagar, risker och möjligheter för att driva en god fungerande arbetsplats. Vi skall verka för kontrollerade arbetsförhållanden genom hela värdekedjan som bidrar positivt till samhällsutvecklingen på platser där vi verkar och har våra samarbetspartner.

Vi försöker hela tiden vara så transparanta vi bara kan, både en ärlighet gentemot kund och att vi inte har något att dölja. Idag ligger övervägande av vår produktion i Europa och Sverige, där vi har de senaste åren börjat lägga mer i Sverige. Vårt råmaterial som nästan helt övervägande är trä kommer ifrån Sverige, Finland, Polen och Baltikum, där vi i allra största mån väljer spårbart FSC®-certifierat trä.

Vi driver ett förebyggande arbete genom hela vår leverantörskedja bakåt i ledet. Förutom det primära arbetet med våra direktleverantörer är vi även skyldiga att göra kartläggning på våra ingående komponenter och dess olika underleverantörer. Genom certifieringar, revisioner och självutvärderingsformulär kan vi riskidentifiera våra producenter, dels kopplat till lagstiftning, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, arbetsmiljö, miljö, och antikorruption.

Vårt långsiktiga mål är att alla våra leverantörer skall kunna bedömas ha låg risk att bryta mot principerna i vår Uppförandekod baserad på FN:s Global Compact. Ett pågående arbete som kräver kontinuerligt, långsiktigt och nära samarbete med våra leverantörer.